Tuesday, February 17, 2009

Stress

Salam guyz.

Hehe, fuyoo, dia study 12 jam sehari, aku nak lawan dia. Aku nak study 12jam satu minit. Hehe lebih dari dia.

Fuyoo, dia pakai handset baru. Aku pun nak pakai handset baru, nak compete dengan dia. Tak suka lah budak tu, macam bagus je, nyampah macam bagus je.

Hehe. U all ada wat macam ni tak. Kalu ada, hindarkan. Nanti stress kita dibuatnya. Elak cemburu dengan orang lain. Elakkan nak bertanding dengan orang lain. Be yourself. BSURSUCSUR.

Iri hati akan naikkan stress kita. Nak bertanding dengan orang lain akan juga naikkan stress kita. Tak suka sana, tak suka sini, juga akan naikkan stress kita.

Sikap, Tanggapan, Reaksi, Emosi, Seteru, Sakit semuanya ini akan memberikan kita stress. Sikap yang tak betul, Tanggapan pada diri dan orang lain, Reaksi terhadap sesuatu kejadian, Emosi kita, selalu salahkan orang lain, marah dan sebagainya, Seteru ramai, jadi kena belajar maafkan mereka, dan Sakit pulak itu. Yang sakit ni sebenarnya penghapus dosa.

So guyz, fikir-fikirkan.

25 comments:

Zuhairi Rahman said...

Salam,
nk tnye En. Affendi, sy trus trg skg agak sbuk dgn aktiviti jkm, MASUM n blaja. sy ambik sume ni ats kerelaan sndiri jd sy trime dgn seadanya dgn sgala tekanan yg ada. pe yg ingin sy ajukn adlah bgaimane sbagai sorang student menepati mase dlm mlakukn sgala tgas?just nk tau care En. Affendi..harap sy dpt balaja sesuatu dr En. Affendi..

archieda said...

Salam Mr Affendi,
tumpang lalu...gud words on stress..harap2 saya akan ingat sampai bebila..im very competitive at work even with opposite gender..it really is stressful..guess after this i will try to accept myself as i am n elakkan perasaan iri hati..

Thanks.

yen said...

salam, saya nazreen
ye ker kter x leh compete dgn org len???
bg saya, jika kter tgk org len b'jaya, kter msti rasa nk lg b'jaya dr dia, ni stress yg +ve kan???
takkan la kter masih nk berada di takuk yg lama.
selalunya, kerja yang di lakukan semasa stress agak bgus impaknya berbanding kerja yang di lakukan semasa dlm comfort zone.
dan, klu x silap saya, klu kter slalu buat kjer dlm keadaan stress, ini akan melatih kter b'fkir secara kritikal. ni hanya pendapat saya la. salam...

Affendi Hashim said...

Salam Yen, tq 4 ur input.

Betul gak kata u tu. Yup, kereta tak akan bergerak tanpa stress. Manusia tak akan berjaya kalau tiada stress(tekanan).

Dan - sebagai orang Islam, rezeki kita dah ditulis di luh mahfuz. Pertandingan dengan diri kita saja adalah pertandingan yang sihat. We set our own target, we set our own destination.

Ada juga manusia yang nak bertanding dengan orang lain. Maka berbagai-bagai cara yang kurang elok dilakukan. Inilah maksud saya, mereka compete cara tak elok.

Betul gak, kita tak boleh berada di takuk lama. Tu tuntutan Islam. Al-Qadrin. What is extraordinary today is going to be a norm tomorrow. Yang ni kita kena selalu ingat. Sentia baiki diri kita atau pun punyai semangat kaizen.

Dan kalau kita selalu wat kerja di saat akhir, bermaksud kita tiada perancangan rapi. Kita bertindak reaktif. Orang yang berjaya biasanya mereka lebih proaktif. We have to anticipate the unanticipated.

Lagi pun, stress selalu akan membuatkan saraf kita tegang. Masa muda kita tak terasa. Dan ianya akan menjadi-jadi hinggga saraf kita tak mampu lagi untuk menampung dan seterusnya pecah. So, bila dah berumur makin tegang dan tegang dan pop, putus, kena angin ahmar.

So. fikir-fikirkanlah

yen said...

salam, en affendi
thanx 4 rply my comment
yea, saya faham yang stress akan menganggu biological process dlam dri seseorg.
tp kte sbg manusia biasa atau luar biasa pn, tdk t'lpas dr merasa stress
seperti saya, nk siapkan assignment, study, berdepan dgn masalah dan b'mcm2 lg.
jadi, saya nk mintak pendapat atau nasihat dr en affendi, cara t'bek nk kawal stress.
thanx.... :)

yen said...

smlm saya ada t'bca dlm
dewan masyaraka, isu mac 2009
ada tjuk mengenai stress
dia kta
sistem pmbelajaran kt malaysia yg mnekankan akedemik semata2 myebabkn pelajar stress shingga ada kes bunuh diri
btoi ker???
tp kt amerika pn bnyk gk kes bunuh diri n bunuh org di sbb kan stress
apa pndpat en affendi.


...(hidup group tapioca)...

zulfa said...

salam.

just to drop by at this issue. hurmmm...dulu kat kelas, Mr Affendi ajar, kalo stressed - cuba terbalikkan, eja dari belakang...desserts...

desserts tu adalah 1 simbolik kepada penyelesaian stress tu..contohnya dgn mkn choclate, jogging, mengaji or whatever..

bagi pendapat sy, jika sesorg itu mmg dikawal oleh minda/akal, bukan emosi, dia amat mudah utk mengawal tahap stress itu... sebagai contoh, bila anda memikirkan sesuatu yg sgt besar, sgt hebat, sgt gah, masalah2 kecik yg dtg kepada anda akan dianggap sesuatu yg tidak bermasalah pun sbb anda sudah tahu apa GOAL anda...ibarat seorang pemain bola, dia set utk jaringkan goal, within the distance to the goal, akan ada pemain2 pertahanan lawan yg akan mengganggu gugat...kalo dia seorang pemain yg hebat, dia akan dapat menggelecek bola tu & menjaringkan gol dgn hebatnya...
(wah, xpasal2 pulak aku berceramah kat sini)...hehe...

minta maaf ye tuan rumah!

yen said...

tp zulfa kn
bnda yg kcik2
jika di biarkan slalu
akan mnjadi besar
n bnda yg kcik la yg slalu wat goal kte t'bantut

cm pemain bola
ikatan ksut dia x kemas
bnda kcik tu jer
tp akan meyebabkan dia jatuh
@ x dpt sumbat gol
sian dia
huhuhuhu...

zulfa said...

betul tu yen...

cuma sy lebih merujuk kepada stress yg disebabkan oleh sesuatu yg xboleh nak dielakkan atau disebabkan sesuatu yg dah terjadi...kalo contoh tali kasut tu, just perlu ikat semula, straight solution...

tp make sure bila nak selesaikan sesuatu masalah, pastikan diri dlm keadaan stabil..stabil emosi, fizikal, rohani...dan otak dlm keadaan waras.. =)

goodluck! pelajar kos apa? tahun?

yen said...

yup, btoi tu
tp stress ada faktor luaran n dalaman
yg mcm zulfa kta sai pemain p'tahanan tu
mybe faktor luaran cm org dengki, kewangan, etc
faktor dalaman cm sya kat tu sai tali kasut
maybe di sebabkan kte sndri cm sikap.
(klu x salah la, btoikn klu salah ek)

btoi zulfa,
nk slesaikn msalah
kte msti dlm keadaan waras
tp stress la yg wat kta x waras
bg sya,
yg pnting kte msti pndai manage stress.

sya bdk bioscience, taun 2 tp nk msuk taun 3 dh
zulfa????

zulfa said...

bekas student UTM, kos SMM - pure mechanical. =)

yen said...

owh
ok
salam perkenalan
:D

zulfa said...

salam perkenalan...

study smart! go for 1st class.

yen said...

yeah
yen boleh
malaysia boleh
zulfa kjer pe ek???
ke still tanam anggur (menganggur) lg??

zulfa said...

tanam anggur? oh tidak..xsempat...

sy habis final exam on friday, 4th april 2007 kalo xsilap,the next day tu dah masuk opis..hehe..

amacam, laju x?

skrg keje as proj. engr.

yen said...

waaaaaa.....
hebat nya
cmner leh dpt kjer cpat cm tu
x aci ni
msti pointer gmpak kn

zulfa said...

hehe..tu rekod yg xdipecahkan lg kot setakat ini..

hurm...rase mcm nak bg talk je kat utm..dulu dah hampir bg talk utk degree++ utk kos How to get yourself employed...

ada beberapa tips yg saya bole share, & sgt2 berguna utk "sell yourself" to the employer.

yen said...

ha
pe lg
meh la kongsi2
sya pn risau gk ni
cz kmi nnt grad mse kgawatan eco
mmg ssh la dpt keja
huhuhu

zulfa said...

hm...ambik kos ape ye?

sy suka sgt2 kalo dpt jumpa student n share apa yg boleh di share...

tp masalahnya, bila? sy free weekend je pun...

kalau ada program motivasi, pastu bg slot kat saya 1-2 jam pun xpe..hehe

zulfa said...

oh lupe pulak..bioscience ek...

yen said...

lorh
sai mse ni prob sket kot
cz skunk ni kmi sbuk ngn final
pas abes final
sya ada l.i lak
sem dpn msuk lak final year
sbuk ngn psm
huhuhuhu

sya amek kos
bioscience @ microbiology @ bio pure

zulfa said...

ohh...

kalau nak sy bg talk pasal LI, PSM, nak dpt 1st class pun boleh..insyaAllah..

anyway, goodluck!

yen said...

owh ok
thnx
nnt paper kte keep in touch kt blog ni la
sowi en affendi
t'buat cm blog sndri lak
huhu

yen said...

arghhh
stress nya stdy tuk jawab exam ni
ase cm nk mletop kpala
huhuhu

FARIHA said...

salam..sy org baru d sini.... baru geti wat blog...hehehehe.....

mr fendi, nk tye pendapatan bleh.... kalo sy dah wat lecturer favaurite saya marah kt sy camne erk...jiwa kacau dibuatnye... I KNOW U KNOW....hehehehe....

MIS FARIHA@TEHEL