Saturday, April 4, 2009

Adab

"Good morning Mr Afffendi". "Assalammualaikum Mr. Affendi" . Hehe, ungkapan yang sering saya dengar semasa seseorang pelajar tu mengambil kursus saya di sesuatu semester tu.


Keadaan berubah bila, seseorang tu tak lagi menjadi pelajar saya. Bila berjumpa saya, ada yang buat-buat tak nampak atau melihat bulan di langit (pukul 12 tengahari!) atau pun ada juga yang mengkaji (dy/dx) mengenai keretakan di longkang.


Hehe. Amendelah?Hipokrit. Elakkan buat begitu. Sama ada kita sedang atau telah menjadi pelajar seseorang itu, alangkah baiknya kalau kita sentiasa mewujudkan ukhuwah.

Kerana hidup kita ini bukanlah satu garislurus yang kita belajar di kelas matematik : y=mx + c. Hidup ni umpama fuzzy logic atau logic kabur. Kena selalu menjangkakan yang tak terjangka or anticipate the unanticipated.


Kerana kalau kita ada hablulminnannas atau interpersonal communication, insyaAllah hidup kita lebih barakah. Ramai yang akan membantu kita bila kita memerlukan. Kita akan mungkin satu hari akan berjumpa kembali dengan seseorang itu di dalam situasi yang kita tak terjangka.


Elakkanlah diri kita berbangga-bangga dengan ijazah, kepandaian atau pun apa saja. Ijazah, kepandaian dan kemahiran kita bukanlah satu paspot untuk kita mendabik dada. Ijazah atau diploma is only a piece of sheet!!!


Jaga ukhuwah. Good interpersonal communication. Niat Ikhlas. Tekun.
So guyz, jadikan hubungan sesama insan ini sebagai darah daging kita. InsyaAllah kita akan berjaya.

16 comments:

zulfa said...

salam.

agak2 kalau kita panggil sponge bob je, cemana ye??? hehe..

Affendi Hashim said...

Wow. Ay ay Captain. Hehehe

No hal. This is ur Captain

muahahaha.. said...

assalamualaikum mr.affendi!!!
nik zahirah here...
hehe...

nur anis said...

are u ready kids?
can we fix it?
yes,we can!!
ini ungkapan yang sering saya dengar dlm kelas MR.AFFENDI
seronok berada dalam kelas mr.Affendi
Thank you so much
Mr.Affendi

yen said...

salam mr affendi
saya x nafi kan yg kdg2 sya gtu gk
cz kekdg segan gk nk tegur lctr
tkut diorg nk cpat
or tkut diorg dh lupakn kami
n
kekdg sya x perasan lnsung jmpa lctr tu
dlm otak ni tgh pkir mcm2

zulfa said...

yen,

jgn takut & jgn segan nak jumpa/tegur lecturer..be friendly with them, baaaaaaanyak sgt faedahnya...

ni nak share 1 drpd uncountable benefits tu...sy ex-utm, SMM..ada 1subject yg sgt susah nak score kat fkm tu, lebih2 lg lecturer tuuuut...average student dpt C+ to B- je...tp sy xtau mcmana sy sorg boleh dpt A..alhamdulillah...xde dpt tip2 pun, cumanya sebelum final exam, sy jumpa lecturer tu, sembang2 dgn dia..not just pasal study, tp pasal benda2 lain, pasal life...

tup2 bile kelua result, thats it...semua tekejut sbb sy bole dapat A... =)

kerap2lah awk jumpa dgn Mr. Affendi ni sbb die saaaaaangat byk ilmunya...

sy still igt, dulu ambik BI dgn dia, tp dia ckp, "I'm not teaching English, but I'm teaching human.."

correct me if i'm wrong spogebob! ;)

yen said...

thanx zulfa,
mmg sya taw about kbaikan jmpa/tgur lctr
tp tu la,
asik segan jer
tp stat 2nd year saya dh berani b'borak2 ngn lctr
wlupn x brapa msra ngt
huhuhu
mmg en affendi bnyk ilmu
ble present proposal kt blik dia
n 3 kli b'turut di 'failed' kan
ktorg still duduk kt blik dia
cz dia akan bg cramah/motivasi
sonok gk...

zulfa said...

bagus tu yen, keep it up...

berjumpa dgn lecturer ni, saya bole ibaratkan mcm ni - student diibaratkan cas/ion positif & negatif, bila bertemu dgn lecturer yg diibaratkan sumber cas +ve, maka student itu td akan mengumpul lebih byk cas +ve utk setelah meneutralize kan cas -ve tu..

=)

yen said...

tp klu bnyk ngt cas +ve
kte jd t'lmpau basic
bnyk ngt cas -ve
kte jd acidic
(chemistry)

so
kne la jd neutral
kn? kn? kn?

zulfa said...

yen,

the answer is in yourself.. ;)

otak manusia yg sudah matang, mampu bezakan +ve & -ve tu..

you are what you think...

yen said...

ye
btoi tu
tp yg besa nya wat salah
org yg dh matang kan
tgk org rasuah, pecah amanah n etc
kbnyakannya org b'pndidikan
yg ada ilmu
yg leh beza -ve n +ve
huhuhu

zulfa said...

ok yen, sng cite, yg matang+berilmu+beriman.. =)

yen said...

owh ok
relek la ek
sya mmg gini
ske gk b'debat klu isu mnarek
bkper en afeendi cm menyepi ek???
dh x update blog

zulfa said...

mungkin byk urusan lain yg dia perlu uruskan..

yen said...

a'ah
cz mnggu dpn dh final exam
sibuk kot gamaknya dia tu
ntah2 dia g amerika x???

zulfa said...

wallahua'alam...