Saturday, October 30, 2010

Grade To Be Great

Salam Guys. Hehe, dah nak dekat final examkan? Mesti sume tengah study maut kan?

Kali ni I terasa pula nak bercakap mengenai gred. Wow, phew sensitive.

Di kuliah saya, saya selalu menekankan bahawa gred tidak penting. To excel in life,yang penting ilmu yang kita dapat. Ada juga yang mengatakan, “yes” grade tak penting but to excel in live we need a grade, kata mereka.

Betul juga kata mereka tu. Grade perlu untuk Berjaya dalam kehidupan.

Lantas saya bertanya ape tu “Berjaya”. Ape gunenya kalu kerja berkumpulan, kita tak buat, tapi kita tempek nama kite je, dan lepas tu dapat A ke, B atau sebagainye.

Ape gunanye kalu kita meniru lab report dan dapat A. Cantik di transkrip kita dapat grade A. Rasa bangga giler!!!. Kita leh nipu orang lain. But can we tell a lie to ourselves? To Allah?

Pada pendapatan saya yang tak banyak ni, I lebih rela dapat grade C hasil kerja I sendiri dari Grade A secara meniru. Amendenye? Grade perlu HALAL dan perlu barakah Allah.

So, guys, sama-sama kita renungkan

12 comments:

sarah abadan said...

yes! betul tu! terima kasih sebab memotivasikan diri saye...tehehe~

NURULekmiRabat said...

It’s very true, indeed. Straight A’s or 3.++ pointers on transcript without our own efforts are nothing to be proud of. Of course when it comes to impressing others the A is absolutely eye catching, but when people start to realize that we are not as good as the they expect us to be, then lots of troubles will follow us around.

3 years ago, I failed in my Thermo subject so I repeat the subject the next sem with hardship and almost gave up. I didn’t understand the concept and can’t do the assignment given. My friend asked me to just copy her work. I tried not to, and started to learn from her slowly. My Math teacher once said “Copy is to learn not to cheat”. So, the work submitted several days after due date has passed. hehe..

And now, I looked back on those days and satisfied with my result. It synchronizes with my effort after all.

Mr.Affendi, do u still remember me and my friend? You labeled us as furniture and it was so fun to be in your class. We have graduated and some of us are taking master here in UTM and insyaAllah will graduate end of this year. We still remember what you have taught us 4 years ago. Vogue tak?! Hahahaa.. ops,terpanjang pulak komen.. :)

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

betul apa yg en fendi ckap tapi...
apa leh wat...
dah sistem pelajaran malaysia ni lebey pntingkan grade jer...
nak dpt biasiswa... klu leh msti dpt 20A+++... kalau x... jgn harap lah...
nk jd calon p/raya kampus... cgpa msti 3.00 ke atas...
nak anugerah dean @ diraja... cgpa msti 3.64 ke atas...
nak trus wat PhD.... msti 1st class...
nak wat master... 2.70 ke atas...
nak dpt biasiswa tuk master... mesti 3.00 ke atas...
jadi... sebab tu la pelajar bersungguh2 utk m'dptkan gred yg cemerlang x kira cara yg btoi @ cara yg salah...
huhu

AFFENDI HASHIM said...

Salam Yen, you are what you think. We are the master of our own destiny. Yup u are right, when u mentioned all those requirements ( to do PhD, masters, bla, bla).

Hehe, I am taking about success in life and not about success in academic, which is a subset of our life. Arwah Sosilawati if I may say, tidaklah pergi Universiti. Tetapi sumbangannya kepada masyarakat banyak bangat.

Now u tell me, what will u do if u were a given a scholarship to do ur masters. Dalam 2 tahun belajar masters tu, apakah sumbangan Yen pada masyarakat? Mungkin u akan lepak kat hostel, ternak lemak dan pergi kelas bila ada kelas.

Will u take the time to develop urself and better the ummah. Of course u will only FOCUS on ur study?

Why? Yang ni Yen sendiri kena jawab, Ironinya orang nak Berjaya hanya tidur, kuliah, lepak, main game etc. Ni yang I gelak.

Walhal di dunia nyata (REAL World), ramai yang bekerja bertungkus lumus mengejar kejayaan.

Natijahnya, bila kita kuar Universiti, kita terkejut baboon melihat rakan kita yang dapat 8E dalam SPM dan Berjaya dalam bisnes dan menaiki kereta besar dan kita masih lagi makan anggur (masam, ok) dan hanya ada “car key” untuk ke sana kemari.

Dan manakala di dunia illlusi(Universiti), pelajar masih lagu nak cari kelas yang senang dapat A, kerja senang, budaya “copy and paste”, bla bla bla.

Begitulah pemandangan I yang kabur ni. Heheheh

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

yea... saya paham apa yang en fendi nak sampaikan...
syed al-bukhari pun belajar sampai SPM tapi jadi orang melayu terkaya di dunia...

tapi mungkin ni la mentaliti yang telah diterapkan kepada saya dan generasi muda...
kami macam telah diajar hanya yang cemerlang dalam pendidikan jer akan berjaya...
ye la, selalu kita dengar kan mak bapak pesan pada anak2 mereka...
"belajar molek2 nak, biar sampai masuk u, boleh jadi orang berjaya"...

tapi real world mmg ssh la...
saya dah alami...
dan hampir2 nak give up...
kerja mmg ssh nak d cari walaupun saya degree holder...
huhuhu

AFFENDI HASHIM said...

Salam Ekmi. Of course I still remember u and ur group.

Hehe, TQ for still remembering me

AFFENDI HASHIM said...

Salam Yen.

I rasa, kalu tak da keje untuk Yen, why not Yen yang wujudkan kerja untuk diri sendiri.

Remember "Quitters never win and winners neven quit". And Ye, try to see an answer for every problem and NOT to see problem in every answer.

For me Yen, the winner is always part of the answer and the loser is always the part of the problem.

Ay ay

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

modal xda la en pendi...
n pengalaman pun xda...
ok... msti en pendi kta saya bnyak wat alasan tapi... dah tu realiti...

macam kawan saya ajak buat tanam tumbuhan tapi dia xda tanah... tensen toi la... ada ke kata nk pinjam tanah org len...

AFFENDI HASHIM said...

Salam Yen. Phew. Di sinilah letaknya kebijaksanaan seseorang tu.

Sebenarnya, tiada sesiapa pun yang berminat untuk kita berjaya kecuali diri kita. kalu kita sendiri pun tak berminat untuk melihat kita berjaya, inikan pula orang lain.

Hehe, sebelum tahu simpan RM100 dalam bank, kita perlu tahu cara-cara nak simpan RM10 dulu dalam bank.

Yen kena fikir paragraph terakhir saya tu

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

makin pening la lak saya nih...
tapi mmg la smua org nak berjaya...
cmner nak cakap ek...
org yg berjaya pandai cari pluang yang datang utk digunakan...
tapi ada org yg pluang x pernah dtg n kalau yg dtg pun... ability dan keupayaan kte pd mse tu x membolehkan kita guna pluang tu utk berjaya...

saya pon mkin pening dgn ayat2 saya nih

AFFENDI HASHIM said...

Vogue gtu, Yen orang yang berjaya tak tunggu peluang datang.

Dan sebaliknye dia yang mewujudkan peluang untuk dirinye. Opportunities prefer the prepared mind.

Orang berjaya berkata; "it may be difficult, but it is possible".

Sebaliknya orang yang tak nak berjaya berkata: "it may be possible, but it is tooooooo difficult".

Katalah kita lapar dan nak makan ayang goreng FFC. Kita takleh menadah tangan "Ya Allah, berilah aku ayam FFC sekarang juga!"

Pastu sekonyong-konyong bunyi 'jeng' dan dan tersedia ayam FFC tu.

Dan u kata pulak; "boleh tukartak? yang ni original, I nak hot n spicy"

Kita perlu berusaha dan juga berdoa pada Allah. Pokoknye pak, Allah minta kita berusaha.

Of course kita tak bolehlah nak semuanya tersedia terhidang untuk kita bagi kita memulakan usaha kita. Haaaaarrrrdwork is the answer.

Ini, baru diduga ALllah sedikit, rasanya macam susah bangat. Kena fikir-fikirin.

Hehe, lu pklah sendiri.

Oki doki.

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

saya paham... sjer jek...
yg penting berusaha dan terus berusaha...
jagan berputus asa...

erm en pendi... tahu x kje2 kosong...
saya tgh mncrik kje ni...