Saturday, October 30, 2010

Grade To Be Great

Salam Guys. Hehe, dah nak dekat final examkan? Mesti sume tengah study maut kan?

Kali ni I terasa pula nak bercakap mengenai gred. Wow, phew sensitive.

Di kuliah saya, saya selalu menekankan bahawa gred tidak penting. To excel in life,yang penting ilmu yang kita dapat. Ada juga yang mengatakan, “yes” grade tak penting but to excel in live we need a grade, kata mereka.

Betul juga kata mereka tu. Grade perlu untuk Berjaya dalam kehidupan.

Lantas saya bertanya ape tu “Berjaya”. Ape gunenya kalu kerja berkumpulan, kita tak buat, tapi kita tempek nama kite je, dan lepas tu dapat A ke, B atau sebagainye.

Ape gunanye kalu kita meniru lab report dan dapat A. Cantik di transkrip kita dapat grade A. Rasa bangga giler!!!. Kita leh nipu orang lain. But can we tell a lie to ourselves? To Allah?

Pada pendapatan saya yang tak banyak ni, I lebih rela dapat grade C hasil kerja I sendiri dari Grade A secara meniru. Amendenye? Grade perlu HALAL dan perlu barakah Allah.

So, guys, sama-sama kita renungkan

3 comments:

JustKeepOnWriting said...

salam dato' affendi...ehe..just miss you :)

cik wawi said...

betul betul betul!
kita xkan boleh tipu diri sendiri.

cerita dewasa said...


Keep up the good work!
Thanks for sharing.
cerita dewasa / cerita 17 tahun / cerita panas
cerita sex / cerita abg / cerita bokep / gambar bokep
abg hot / gambar hot / cerita horny / cerita hot