Friday, February 19, 2010

Setiap barang 5 ringgit, tak beli tak ape

Salam. Sudah lama saya menyepi diri. Hehe bz cket. Kali ni saya nak bercerita mengenai ketam.

Saya ingin berkongsi satu cerita yang berlaku di sebuah market. Market ini agak sibuk juga, maklumlah barangannya segar dan harganya pun berpatutan. Ramai yang mengunjunginya. Dalam kalangan yang menjual itu, terdapat seorang yang menjual ketam. Disimpannya ketam itu di dalam sebuah baldi yang besar.

Baldi pertama ditandakan dengan warna putih dan ditutup rapi. Baldi yang kedua bewarna coklat dan tidak ditutup. ‘mari, mari, mari! Ketam, ketam! Cantik! Mulah, mulah! Manyak flesh ma’

“Setiap barang 5 ringgit, tak beli tak apa”, hehe, macam pernah dengar je frasa tu. Maka ramailah pembeli yang mengunjungi ke gerai penjual ketam itu.

Pembeli-pembeli yang mengerumuni gerai tersebut merasa hairan melihat dua buah baldi besar itu lalu bertanya: ‘lao pan, ini dua dua baldi besar, ada apa?’ jawabnya; ‘ketam. Ini baldi putih juga ketam, baldi coklat juga ketam ma’.

Pelanggan pun bertanya lagi, ‘apahal baldi putih ada tutup dan baldi coklat tak ada tutup? Mana satu yang bagus? Ketam yang ditutup atau tidak?’ maka jawab si penjual, ‘itu ketam baldi putih, kalau saya tidak tutup, semua ketam akan panjat keluar dari baldi itu ma.’

Pembeli yang kebingungan bertanya lagi, ‘ini ketam dalam baldi coklat, mengapa tidak ditutup?’ jawab penjual, ‘ini ketam dalam baldi coklat, dia tak lari punya ma. Satu ekor panjat, yang lain akan tarik itu satu ekor. Maka semua akan jatuh balik dalam baldi ma. Jadi, tidak payah susah-susah tutup. Biar saja ma’

Hehe, lu pklah sendiri.

10 comments:

salasiah said...

salam mr. affendi.
wah..dapat gak join sini.hihi
mcm penah ku dgr je cite ni.
tapi di mana ya..
of course la dari mr affendi gak kan.
sonok a blog ni. boleh tak saye promot kat kawan2 luar u.. :">

Affendi Hashim said...

Wsalam salasiah. Vogue. mekaceh u seronok baca blog ni. Of course u could promote it to ur fren. Iam more than happy for that.

salasiah said...

Okay mr affendi.
Thanks a lot.
:D

cahaya said...

Salam Ziarah Mr.Affendi...

Affendi Hashim said...

Wsalam. Tq for dropping by. vogue gtu Cahaya

green said...

hi sir, saya dah lama tak datang sini..by fate i come..definitely i'll coem again..

err..i think i boleh pkir sendiri maksud ayat last itu..huhuhu..:P


[nurhidayah baharuddin]
ur student along with anis and victor..etc..

AFFENDI HASHIM said...

Salam Dayah. Vogue.TQ for visiting my blog. Glas that u understood the message. Keep in touch

ayen =D said...

Mr Affendi.. ingat saya tak? hehehe.. macam lah student Mr Affendi sikit je kan..

by the way,
saya ada tulis satu post tentang satu pesanan Mr Affendi di blog saya
http://nianeya.blogspot.com/2009/11/jadilah-span.html

AFFENDI HASHIM said...

Salam Ayen. Ingat. Yang belajar kat Poland tu kan. yang tanya saya apeke bende "headgear" tu.

Glad to hear from u again.Vogue gtu. Tq 4 still remembering me

azrildollah said...

Salam Mr Affendi Hashim...
How are you, sir?
Hope that we can meet again...
-Sentul & family-